Pages

Saturday

Tiramisu Cake - Sangat Mudah!


Alhamdulillah! 1st trial yang menjadi. Tak sia2 duit saya habis untuk beli bahan2 untuk buat Tiramisu ni. Saya nak share resipi ye.

Bahan-bahan:
  1. 1 chiffon cake
  2. 200ml whipping cream
  3. 250ml cream cheese Philadeliphia
  4. 150g gula halus
  5. 1 tbs coffee
  6. 1 cup of hot water
  7. Cocoa powder
Cara-cara:
  1. Bancuhkan coffee dengan air panas.
  2. Whipping cream, cream cheese dan gula dipukul sampai kembang.
  3. Masukkan 3tbs of bancuhan coffee tadi dalam adunan cheese yang da kembang.
  4. Pukul lagi bagi sebati.
  5. Potong chiffon cake 2 atau 3 layer.
  6. Bancuhan coffee tadi direnjiskan ke atas layer pertama. Sapukan adunan cheese atas kek.
  7. Lakukan step yang sama macam layer 1st tadi. Renjis coffee dan cheese.
  8. Taburkan serbuk koko ke atas cake sebagai hiasan.
  9. Masukkan dalam peti sejuk. 
  10. Sedap dimakan bila da sejuk.
Actually untuk buat tiramisu ni kita gunakan lady finger. Tapi saya rasa mcm lagi puas hati guna chiffon cake. Hi hi hi. Apa2 cake pon boleh. Biskut marie pun boleh! Yang penting biskut marie/lady finger kene la dicelupkan ke dalam bancuhan coffee terlebih dahulu.

Cuba la ye. Terutama sekali kepada mereka yang bujang2 ni. Tak susah mana pun.

No comments: