Pages

Monday

Som Tam (Kerabu Betik) : My Version~!


Banyak kisah suka duka saya untuk menghasilkan somtam ni.... saya belajar makan somtam ni bila rumet2 saya suka beli somtam dan dijadikan snek kitorg bila tgk movie kat laptop...hi hi hi..ala2 salad gitu... sedap sangat tau.... berbalik kepada kisah suka duka saya.....xde la duka mana pon....hi hi hi...tapi agak kelakar jugak la....di mana mama saya dengan konfidennya memilih betik mengkal yang sudah masak! Saya da gitau da...betik tu isinya kaler putih....tapi dia degil....last2 masa saya nak sagat tu....hancur sumenye....last2 patah balik g pasar malam beli betik mentah aka betik muda.... dan mcm kat atas tu la hasilnya...hi hi hi.... lagi satu kisah....masa saya tumbuk cili api....aduh....air dari cili api tu terpercik ke mata saya...banyak pulak tu! Saya amik air and kelip2kan mata dalam air.....masa nak kelip2kan tu...muka saya sekali masuk dalam air tu...dan akhirnya...pijar la keseluruhan muka saya....hi hi hi..tapi saya tak berputus asa...saya tetap berusaha membuat somtam....dan hasilnya sangat2 memuaskan anak tekak saya!

Jom kita tengok resipi somtam versi anak jawa....

Som Tam


Bahan2:

1 biji betik muda (disagat halus)
RM 1 kacang tanah (disangan)
1 biji cili merah (dihiris halus)
10 biji cili api (ditumbuk)
3 biji limau nipis (diperah jusnya)
Setengah genggam udang kering
4 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukup rasa ( somtam ni rasa dia masam manis dan masin tu sket jek...sekadar utk rasa sedap)

Cara2:

  1. Masukkan kesemua bahan dalam besen besar kecuali kacang tanah.
  2. Gaul kesemua bahan sehingga rata dengan menggunakan lesung batu. Tumbuk2 sikit...
  3. Pastikan anda dapat rasa yang sedap dulu dengan meng'adjust'kan kuantiti garam dan gula. Jangan hilangkan rasa masan dari limau nipis.
  4. Masukkan kacang dan tumbukkan sedikit2...tak terlalu halus dan tak terlalu kasar....
  5. Siap untuk dihidang. Nyum!




2 comments:

yunie said...

sedapnyer.. sy suka tgok cite somtam..

Amirah said...

somtam ada cite eaa? hi hi hi...