Pages

Wednesday

Laksam Versi Wong Jowo~!

Waduh2....terpaksa ngomong jowo bila da buat laksam style wong jowo nih....cakap sitik2 boleh la....campur2...hi hi hi....mana taknya...saya ni dari kecik duduk dalam naval base....kawan dengan pelbagai manusia....kalau duduk di Tanah Jawa ya bisa ngomong jowo fluently! Ops! Lepas ni kena ada kelas Jawa la kat rumah ni....hi hi hi... Iya...ayah dan mama memang orang Jawa.... Nenek ngan atok pon dari Indonesia... Tapi sudah jadi warganegara Malaysia ya! Muka saya ni pon rumet saya kata macam muka perempuan Jawa yang ada manisnya itu! Weeewitt!

Udah ngomongnya....mari kita lihat gambar2 dan resipinya sekali yepp!


Laksam~!


Kuah laksam

Bahan2:

5 biji bawang merah bersaiz sederhana (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
1 kotak santan
3 keping asam keping
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Bunga kantan atau daun kesom
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk perasa

Cara2:

Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam sebuah periuk.
Masak dalam api yang perlahan.
Kacau dan hidangkan apabila mendidih dan pekat.

Ulam2an: Kacang panjang, taugeh, timun (dihiris kesemuanya)

Sambal belacan:

Bahan2:

10 biji cili merah
3 biji cili padi
20 gm belacan
garam dan gula secukup rasa



Mee laksam

Bahan2:

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam.. 
1/2 sudu teh garam
2 tudung periuk
Sedikit minyak masak untuk disapu pada tudung periuk

Cara2:

Kesemua bahan di bancuh dan tapis.
Panaskan tudung periuk dan sapu minyak.
Tuangkan aduan dan kukus sehingga mengelembung angkat terus gulung.





Sudah siap!!!!


No comments: