Pages

Saturday

Meat Carbonara with Shiitake Mushroom~!


Assalamualaikum belog!

Mengancam tak carbonara saya kat atas tu? Semestinya la kan? Ni menu gara2 baru dapat tau how to lose weight by knowing my blood type la ni....Rupa2nya nak diet pon kena tahu jenis apa darah kita ni... Saya jenis darah B....so...I need to eat more meat! No chicken allowed.... Sangat best bagi mereka yang gemarkan steak or lamb chop...but not me.... Nasib baik saya boleh makan ikan sardin...tapi ikan bilis harussss dijauhi... So menu untuk hari ini ialah meat carbonara! 

Pada mulanya saya sudah merancang untuk buat meatballs carbonara. Tapi memandangkan di Tunas Manja have no meatballs....saya terpaksa menukarkan kepada daging hancur ni.....cendawan pula saya gunakan cendawan yang rasa petai tu.....sedap! Ditambah pula sayur salad hijau....memang saya digalakkan untuk makan sayur2an hijau....

Rasanya tengok gambar kat bawah ni pon da boleh jadik panduan kepada siapa2 yang berdarah jenis B ni...hi hi hi...so simple!


Shiitake mushroom (gambar bawah dan atas)...sangat digalakkan bagi golongan yang berdarah B.



Garlic and ginger. Ginger pon herbs yang sangat sesuai buat golongan berdarah jenis B. Saya dari dulu suka dengan halia ni...especially halia muda...leh makan terus....pastu kentut2....hi hi hi...


Minced beef....sepatutnya meatballs....jangan makan selalu ye daging...tapi dalam satu minggu harus ada menu daging....


2 tin Prego...2 tin ayor...mengundang rasa yang sangat mengancam di lidah~!


Sayuran hijau untuk dimakan begitu sahaja. Dalam masa yang sama...dapat mengurangkan rasa muak pada carbonara...leh la makan sayur ni byk2...supaya kenyang senantiasa....~!

Cara2:

Tumis dahulu bawang putih dengan halia. Then, masukkan daging hancur and cendawan. Then, masukkan sos Prego. Tambahlah sedikit lada hitam dan oregano herbs....

Hidangkan bersama2 dengan salad tadi....

"You Are What You Eat~!"


No comments: