Pages

Friday

Resepi CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE~!



Assalamualaikum belog~!

Burppp! Alhamdulillah.....sedap sungguh makan bila ada orang belanja kan! Hari ni Didi belanja 1 family makan sebab baru dapat gaji... Saya pilih untuk makan Crispy Chicken Chop....Of course la western kan.... Apabila sudah kenyang...solat...dan tiba masanya nak tengok hasil ciskek yang saya buat petang tadi....yaaa...saya sampai demam ulang alik beli bahan2 tau....

Nice sangat ciskek kali ni...permukaan dia sangat smooth....tapi rasa agak jello sikit...baru saya tau...kalau ciskek tu cantik gila dia punya tahap kelicinan....dia gunakan sangat banyak gelatin....hi hi hi....apa2 pun...jom kita lihat resepi yang saya amik dari belog Secubit Garam ni...

CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(saiz loyang springform 23cm/9in)

Bahan:
A:
200gm biskut marie ~ perisa kopi/coklat
120gm butter ~ cairkan

B:
30gm gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
200ml air panas

C:
500gm cream cheese ~ boleh guna philadelphia atau tatura
250gm gula castor
200ml whipping cream
200ml plain yogurt
1 sudu kecil cappuccino emulco
1 sudu kecil chocolate emulco

Cara:
A:
Hancurkan biskut dan gaul dgn butter cair hingga sebati (lebih mudah jika guna food processor).
Masukkan ke dalam loyang yg dah dialas dgn kertas alas/baking - bahagian bawah sahaja (kalau tak mau alas pun tak per) dan ratakan. Tekan2 sedikit supaya padat.
Masukkan ke dalam peti ais supaya ia mengeras (lebih kurang 1/2 jam)
Sementara itu boleh sediakan bahan2 cheese.

B:
Masukkan gelatin kedalam air panas dan kacau hingga sebati.
Biarkan ia mengembang. Ketepikan.

C: 
Pukul whipping cream hingga pekat dan kembang (jgn terlebih pukul nanti ia akan mencair balik)
Ketepikan.
Kemudian pukul cream cheese bersama gula castor hingga kembang/smooth.
Masukkan yogurt dan adunan gelatin.
Kacau hingga sebati dan masukkan whipping cream tadi.
Kacau dengan spatula hingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan chocolate emulco dan kacau. 
Satu bahagian lagi dimasukkan cappuccino emulco. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan coklat kedalam layang springform tadi dan rata bahagian atasnya.
Masukkan kedalam freezer selama 2 3 minit supaya bahagian atasnya cepat mengeras.
Keluarkan dan tuangkan adunan cappuccino keatasnya dan ratakan.
Titikan sedikit cappuccino emulco keatasnya dan buatlah corak marble.
Masukkan kembali kedalam peti ais (bukan bahagian freezer ya) dan biarkan ia selama 3 - 4 jam.
Kemudian bolehlah dihidangkan.

* cappucinno dan chocolate emulco boleh dibeli di kedai bahan2 baking ...






2 comments:

Gilakah Aku!!? said...

nyum3.. sdapnyee.. :)

Amirah md esa said...

memang sedap sgt...:)