Pages

Wednesday

Resepi Masak Lemak Udang Dengan Nenas~!


Assalamualaikum belog~!

Haaaa...akhirnya menjadik jugak lauk yang diidamkan ni setelah menyelak resepi dari DTS.... Alhamdulillah...saya buat ni tak berapa nak pedas...ingatkan pedas sangat sebab saya letak cili api memang banyak..... Kemungkinan cili api kat Manjung ni da xde kick kot.....kena carik cili api kampung la pasni...tapi jangan harap la saya nak makan banyak.... Dari semalam sakit perut sebab makan sambal.... Masak lemak ni tak pedas...so saya memang melantak habis la...hi hi hi... Siap hiruppp kuahnya.... Nyummy!

Ok la...resepinya ni saya copy and paste dari belog femes DTS... Klik sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji nenas madu atau nenas Sarawak saiz sederhana, kupas dan hiris kasar
10 -12 ekor udang saiz besar, dibersihkan
3 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah (xletak pon....)
6 biji cili padi (optional)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan udang ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, asam gelugor dan serai titik. Kacau rata dan masak hingga udang berubah warna. Tuang santan cair dan bila mendidih, tambah nenas. Kacau rata. Jika kurang kuah boleh tambah air sedikit.
  2. Bila nenas lembut sedikit, tuang pati santan, masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga mendidih, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.


Haaa..ko! Sekali dengan format saya pastekan...sejibik2 nih.... Mekasih ye CMG sebab menyiarkan resepi terhebat ni.... Memang sedap..sukatan yang diberikan pun memang menjadik..... Kalau saya memang main hentam jek la...sebab saya suka masak main campak2 jek....

Ok la... Selamat mencuba~!



2 comments:

razidah noor said...

erm sedap.. tapi kuah cair..hahaha

Amirah md esa said...

yup..kuah agak cair...sebab ni 1st time saya masak lauk ni....:)