Pages

Sunday

It's All About Softskills~!


Assalamualaikum belog~!

Harini saya rasa lega sangat sebab satu tanggungjawab saya yang paling penting dalam menyempurnakan pengajian telah pun selesai.... Apakah? Ya...bengkel Softskills.... Tak dinafikan, softskills sangat penting dalam kehidupan seharian terutamanya di tempat kerja....

Saya sebagai pelajar yang pernah membuat latihan industri untuk program diploma dulu...mengakui keberkesanan dan kepentingan softskills ni... Alhamdulillah...rupa2nya sejak dari kecil lagi parents saya da amalkan salah satu sikap yang ada dalam softskills ni..iaitu menepati masa... Mama dan ayah sangat tegas dalam pengurusan masa anak2... errr..tapi bila da masuk univ ni...agak sukar la nak uruskan masa dengan betul....dan oleh sebab itu, haruslah kami ni bijak dalam menguruskan stress.... Ye la..kalau dah tak sempat buat esaimen...integrated project..esoknya pulak ada kuiz..haruslah untuk stress kan...hi hi hi.. So, kena pandai la bahagi2kan masa ye...

Di tempat saya praktikal dulu, memang letih sangat2.... mana taknya...pagi2 sampai da kena baca manual untuk experiment dan kira2 formula...pastu pergi carik chemical yang nak guna untuk experiment hari tu...nak carik chemical bukan senang ye tuan2 dan puan2...kena tengok2 dulu yang mana kena guna...dan saya tak guna chemical dalam botol2 kecik ni.....hi hi hi...saya kena panjat atas bumbung tempat compounding tu....kena amik dalam tank2 besar...kalau terjatuh confirm ada yang patah....tapi disebabkan communication skills saya ok masa tu....saya mintak tolong mat2 bangla yang jaga situ amikkan...haaa...nampak kan? Bukan senang tau nak mintak tolong dorang ni...jenis berkira punya spesis tu..... Ok...lepas dah cukup sume chemical yang nak guna, masa untuk compound....proses ni kena berhati2....kalau tak...ia akan mempengaruhi produk yang nak saya hasilkan nanti iaitu latex glove....haa..yang org slalu guna dalam lab tu...yg doktor gigi slalu guna tu...hi hi hi...proses mencampurkan chemical pon perlunya ada softskills....tyme tu la kita kena berfikir secara critical....mcm mana bentuk polymer yang akan terhasil....mcm mana nak buat equipment in small scale....sama ke small scale plant tu dgn large scale punya plant....sume kena amik kira.... Ok..selalunya proses mix chemical ni amik masa dalam semalaman.... so..sementara nak tunggu keesokan harinya...saya dan supervisor main games...hi hi hi....that's how we manage our stress....softskills jugak tu.... Pada keesokan harinya pula...saya kena gunakan communication skills saya untuk memujuk para mat Bangla untuk menolong saya di production line untuk menghasilkan glove dalam line...yeahhh..saat mencabar jugak ni....kena pujuk betul2...tapi..tapi...diingatkan ye..mat2 Bangla ni jangan dimanja2kan lebih2...nanti termakan diri sendiri....kena ada spiritual intelligence jugak di situ ye.....ingat Allah banyak.... Ya...softskills again! Lepastu...saya akan tunggu glove tu kat bahagian stripping....then collected the samples....analyzed the samples in many characteristics...kat sini saya akan mintak tolong orang dalam lab untuk get the datas....dari sini...saya kena dengar jek pendapat dorang...kena dengar pendapat orang2 Bangla....sebab bagi saya...mereka lebih tahu mcm mana process tu berlangsung....as an engineer to be...saya akan mengaplikasikan apa yang saya belajar dalam menyelesaikan apa jua masalah to improve my product.... maybe its related to the production line condition...or maybe its came from the compounding itself.... Hi hi hi...everything is about SOFTSKILLS!!! Lastly, when I met the boss or clients, I will give my best to impress them so that they can know my quality as an engineer to be...hi hi hi...

Panjang lebarnyaaa!! Malas nak buat perenggan....biar orang malas baca...hi hi hi...

Ni nak tunjuk pulak makanan kami sebilik malam ni...gila2 la kenyanggggg!!


Ok....nak tidur plak...nyte sumeeee!



No comments: