Pages

Friday

Lemon Dan Kulit Terbakar~!

Assalamualaikum belog~!

Harini saya nak share sedikit berkenaan dengan keberkesanan bahan2 semulajadi dalam penjagaan kesihatan terutamanya kesihatan kulit...

Definisi kulit yang sihat bagi saya ialah apabila kulit itu bebas dari sebarang jerawat, blackhead dan whitehead...kulit yang sihat juga tidak terlalu kering dan tidak terlalu berminyak....dan kulit yang sihat tidak kusam...kalau kulit anda gelap sekalipun takpe, at least tidak kusam dan takde glow...kulit yang sihat ni liang2 pori pon tak besar....gebu jek...hi hi hi...pipi2 pun merah2 comel gitu....


Ok la...antara anda semua pasti pernah mengalami kulit tidak sekata dan kulit sunburn kan?? 

Saya ada penyelesaian untuk semua masalah itu.. *ceh! ayat nak ikut iklan!*


Saya sendiri dah cuba...hi hi hi...


Yeah! Lemonnnn!!

Masa Didi konvo haritu...kulit saya memang burn sangat....nak menangis rasa tengok muka berbelang2.....

Niat di hati memang nak beli jek produk2 pemutihan yang banyak keluar skang ni......tapi memandangkan duit pun takde...terpaksa la carik tips2 omputeh kat tenet....hi hi hi...

Ramai yang bagitau lemon ni can act as a natural bleach sebab kandungan vitamin C dia sangat tinggi berbanding dengan buah2 yang lain...then saya pon terfikir....patutlah orang yang amik vitamin C ni sibuk duk promote pasal kulit diorang putih....hi hi hi... Saya pun pegi la Tesco and borong lemon banyak2.... Saya buat toner dan saya minum jus dia....2 minggu jek da nampak kesan... Kulit saya dah tak hitam da...cerah balik seperti sedia kala...hi hi hi...

Kadang2 kalau tengah mandi...saya sentalkan kulit lemon yang da abis dalam minuman saya...sental2...hi hi hi.. da la bau dia wangi gila... seronok rasa....

Setiap hari saya akan minum green tea dengan lemon...minum suam2....menggunakan straw...sebab xnak gigi saya menipis....hi hi hi....l

Memang berkesan sangat la...siyes!!

Cubalah sendiri dan rasai la keberkesanannya....hi hi hi...



2 comments:

♥WanieyZuki♥ said...

Salam, thank sis for sharing this! Actually, wani pun ada masalah kulit terbakar sebab selalu kawad kat tengah-tengah hari buta...hahhah bytheway kena selalu practicekan ni :)

Amirah md esa said...

wsalam wani....ha..sesuai sangat la tu kalau nak amalkan....hari2 minum lemon campur green tea...mesti cerah balik kulit tu...sebab lemon tu nanti lunturkan pigment yg gelap tu dari dalam....pastu..kalau buat toner muka kena hati2...jangan sampai kene mata....pas apply toner tu kat muka...tunggu 15 minit...pastu cuci bersih2....kene rajin la ye...hi hi hi...