Pages

Saturday

Resepi Dendeng Daging~!


Assalamualaikum belog~!

Alhamdulillah..hari ni saya telah pun berada di rumah...dan hari ni memang puas dapat mencuba resepi dendeng dari rumet lama saya...tapi dendeng dari air tangan ummi dia lagi sedap....haih...xpe la..ada rasa iras2 sket pun da boleh kan... Ayah pon bukan main suka meratah dendeng yang saya masak ni tau...ingatkan dia tak suka...rupa2nya dia paling suka... Apa2 hal pun...kita tengok jek resepi ye...

Resepi Dendeng Daging~!

Bahan2:

Daging
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Segenggam cili api
Bawang goreng
1 sudu makan gula melaka
Kicap lemak manis
Sedikit garam dan bahan perasa

Cara2:

Rebus daging, hiris daging, tumbuk daging, gaul daging dengan kicap manis dan gorengkan daging sehingga garing. So, daging akan jadik keras.
Kisar halus bawang besar, bawang putih ngan cili api. Kalau nak sedap, gunakan air rebusan daging semasa kisar.
Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak. Masukkan kicap dan gula melaka. Masukkan daging yang telah digoreng.
Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Ikut pada tekak anda.




Makan dengan nasi yang baru masak. Pergh! Memang terangkat! Slurrppp!



2 comments:

Anonymous said...

Hii Amirah...nice blog :) Saya berminat untuk buat chocolate moist cake. saya perna buat sekali dengan follow rescipe amirah. tp hasilnya x begitu memuaskan, tekstur cake mcm termampat xmoist.. any suggestion? thank you. :)

Amirah md esa said...

hai....thanks sebab sudi cuba resepi saya....tips xnak bagi dia mampat @ bentat....make sure pukul telur sampai kembang sangat2....itu paling penting.... kalau nak kukus plak...tutup ngan aluminium foil....dan jangan sesekali bukak pengukus tu sampai anda yakin kek betul2 masak yakni lebih kurang dalam 45 minit....