Pages

Tuesday

Tutorial Lovely Simple Shirt~!

Hai~!

Entry kali ni nak ajar serba sedikit pasal menjahit baju ni....simple sangat2....kalau korang tak minat atau tak pandai menjahit...try la jahit something yang very simple dulu...bila dah jadik...mesti korang rasa nak jahit baju yang lagi advance...hi hi hi.....

Sebelum tu...jom tengok gambar preview untuk memanaskan semangat korang untuk menjahit....hi hi hi...


Tadaaaa~!!!

Amacam? Tak percayakan bahawa menjahit shirt ni sangat simple!!

Saya ada buat sketch berkenaan dengan macam mana nak menjahit shirt ni...tapi mula2..korang kena la cari kain dulu...kain ni saya guna cotton spandex....harga sangat murah...RM7.65 after 10% off.... Untuk kain jenis ni...tak payah la susah korang pergi hantar jahit tepi....so nampak sempoi and cool jek... baju ni saya buat labuh sikit ye..kalau korang nak pendekkan pon ok jek.... Ok2...jom tengok sketch untuk menjahit baju ni....


Boleh faham tak? Harap2 boleh la eaa....

Ni plak gambar2 selepas shirt ni siap dijahit...


Ni bahagian lengan...ok x??


Ni plak bahagian leher....untuk bahagian ni...saya memang nak ada flowy sket...so saya lebihkan kain di bahagian depan badan....


Boleh juga digayakan bersama inner ataupun cardigan... Actually, saya buat simple shirt ni adalah untuk kegunaan ketika ada lab session...sebab saya kena pakai faculty jacket...sangat panas la kalau pakai shirt yang tebal....so fabric material ni memang best la untuk keselesaan dalaman...hi hi hi...

Saya juga sempat buat batwing cardigan dari cotton spandex fabric....


Thanks to Didi sebab bermurah hati nak menggayakan cardigan ni... Hi hi hi... cantik x??


Ni pulak chiffon batwing cardigan yang saya buat kelmarin.... Didi terajin pulak nak jadik model tak berbayar....hi hi hi....

Actually chiffon batwing cardigan ni boleh juga pakai jadi hood....mcm ni...


Jadi, pandai2 korang la nak gayakan hasil kerja tangan korang mcm mana nanti ye...hi hi hi...

Ok...dah settle...

Mission accomplished~!


2 comments:

adda syuhada said...

tgn xberseni cmne nk menjahit..huhuhu..pgg jarum pun xreti...

Amirah md esa said...

ala sis...jahit lurus jek....buat jek jelujur halus gitu...macam masa zaman skolah...hi hi hi....