Pages

Wednesday

Fried Salmon with Lemon Butter Sauce + Sauteed Broccoli and Baby Carrot~!



Assalamualaikum belog~!

Dinner malam ni saya sediakan salmon goreng jek untuk family saya..... 1st time masak ni....kalau ayah memang dah expert dah....cuma kali ni dia nak saya mencuba untuk masak pulak..... Saya sediakan salmon dengan sos lemon sekali..... side dish pulak saya gorengkan jek brokoli ngan lobak bayi ni.....


Apa2 hal pon kita perap sekejap salmon dengan salt and pepper.....

Sementara nak tunggu perapan menjalankan aktiviti mereka...saya sediakan sayur2an dulu....


Untuk sediakan ni, pastikan anda telah mencuci bersih sebersih2nya ye....saya dah paranoid sket tentang kebersihan sayur2 ni since menonton rancangan Monster Inside Me kat channel 556 @ Animal Planet....hi hi hi hi......Ok...bila dah basuh bersih2...boleh la boilkan some water with some salt added....ni kita nak rebuskan lobak bayi@baby carrot....masukkan carrot bila air dah mendidih....

Orait!

Bila carrot dah empuk, toskan ia... panaskan kuali...amik planta sket...tumiskan chopped garlic....masukkan brokoli ngan carrot....masuk sket jek sos tiram....garam sket....gaul2 sampai anda puas hati yang sayur tu dah masak...

Ok...pastu kita boleh la gorengkan salmon!!


Cara nak goreng salmon ni.... Anda panaskan minyak zaitun dan tumiskan chopped garlic dalam non stick pan....pastu goreng jek ikan ni sampai masak....hi hi hi...simple kan??

Untuk sos lemon butter tu...anda hanya perlu panaskan unsalted butter sehingga cair...then masukkan perahan lemon...masukkan black pepper sket....siap dan tuangkan atas fried salmon tadi.....


Ni pinggan ayah....yaaa! sebagai seorang chef utk dinner kali ni..saya agak marah dengan tindakan ayah menuangkan blackpepper sauce ke atas signature dish saya!! Arghhhh! Pastu boleh plak dia goreng fries.....sabau jek la.....ayah oooo ayah.....nasib baik la bukan makan kat restoran Itali.....

Ok..selamat mencuba..~!

xoxo

Sebarang pertanyaan, cadangan atau kritikan, 
boleh hantar ke email saya amirah_mdesa@yahoo.com

No comments: