Pages

Wednesday

Jemput-Jemput Udang Geragau~!


Assalamualaikum belog~!

Petang2 macam ni tetiba mama saya cakap yang dia teringin nak makan jemput2 udang geragau ni....sebagai anak perempuan yang patuh dan taat pada perintah...saya pun masuk ke dapur dan sediakan bancuhan jemput2....hi hi hi...poyo seyh! Ayat nak susun cantik2...padahal sebelum ni ayat berterabur bagai...hi hi hi...

Ala...resepi jemput2 pon nak letak dalam belog...nak tayang kat orang....maybe ada yang cakap macam tu kan....tapi as a blogger...watever happen dalam life kitorang...wajib untuk mencatat dalam belog....sape setuju? Hi hi hi....kalau tak setuju..maknanya saya sorang jek blogger mcm tu....sadis!

Takpe...sape suka dia baca...sape meluat saya tak paksa pon.....masing2 punya interest.....Ok....tanpa membuang masa..saya sharekan la resepi yang xseberapa ni ye...

JEMPUT-JEMPUT UDANG GERAGAU

Bahan A (dikisar):

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis

Bahan B:

4 cawan tepung gandum
5 sudu makan udang geragau kering
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
1 sudu makan susu tepung
Air secukupnya

Cara2 membuatnya:

1.  Campurkan bahan A bersama2 dengan bahan B.
2.  Bancuhkan dengan air yang secukupnya. Jangan terlalu cair. Jangan terlalu menggaul bancuhan bagi mendapatkan tekstur jemput2 yang lembut.
3.  Gorengkan secara deep fried.
4.  Makan bersama2 sambal tumis atau sambal kicap.

Selamat mencuba~!

2 comments:

Pen Biru said...

wah.... bestnye.... mcm masakan resron gitu...
hai klu nak sweet sweet lg lawat la blog saya k..
http://realitykehidupankita.blogspot.com/

TQ...

kaki writer said...

mai la singgah sini sat kakiwriter.blogspot.com