Pages

Sunday

My Activities For Today~!


Assalamualaikum belog~!

Seperti biasa....hari ni seawal jam 6:30 pagi saya bersiap2 sebab ayah dah berjanji nak breakfast kat luar....ada satu tempat kat Lekir..capati dia best! Tapi malangnya, kedai tu tak bukak....terpaksa la breakfat nasi lemak di kedai yang berdekatan.... Takde rezeki la tu....

Lepas breakfast, saya, mama dan ayah menuju ke Tesco untuk berbelanja bulanan.... mak aih! Baru belanja separuh daripada barang2 keperluan...harga sudah mencecah RM300! Macam mana la kalau saya dah kawin nanti....kena la usaha untuk carik keje yang gaji beriban2......baru boleh survive.....

Lepas balik dari Tesco...saya memulakan memasak lunch untuk hari ni...haa..sekali dengan dinner la tu... he he he....masak banyak2 gitu..... Dan xde resepi untuk mee kari udang ni...sebab saya main campak2 jek...no sukat2.....blend bawang besar, garlic, halia, cili api merah sikit, cili kering, serbuk kari....untuk perasakan saya just letak garam, gula, serbuk perasa, asam jawa dan serai yg dah kena ketuk.....then tumis sampai pecah minyak....masukkan santan dan air....kacau jek untuk elakkan dari santan tu pecah...pastu baru masukkan udang.... Tips nak masak mee kari yang sedap...kena ada udang....tapi jangan letak ayam mentah dalam kuah tau....ayam tu kalau boleh..goreng dulu...nak makan baru masukkan ayam....sebab taknak rasa manis udang dalam kuah tu terganggu...hi hi hi..itu tips yang saya kaji.....




Ini pulak tempahan2 yang berjaya disiapkan weekend ni....target nak siapkan 3 bijik bantal...tapi sempat siapkan 2 bijik jek....tak sempat sebab beroperasi mengemas bilik ngan mama....hi hi hi hi.....

Ok la...nk berjimba jap kat forum~!



No comments: