Pages

Wednesday

Tips Kulit Cantik Mudah~!

Assalamualaikum belog~!

Lately saya dapat lihat banyak orang jual produk vitamin C dan collagen kat luar sana....bagus la kerana masing2 dah semakin memilih untuk menjaga kecantikan kulit wajah....

Tapi......harus diingatkan supaya tidak membiasakan diri dengan penggunaan bahan kimia terlalu banyak ye....apa2 produk pun if dia kata tanpa bahan kimia...jangan la percaya 100%...sebab nak botolkan produk dan bagi produk tahan lama pasti akan menggunakan bahan kimia....begitu jugak something yang dikapsulkan.....



Kalau nak cantik...tolonglah dapatkan terus daripada sumber alam semulajadi....

Collagen - marine collagen, kaki ayam, ikan, telur, etc
Vitamin C - lemon, broccoli, bayam, oranges, etc

Actually, apa jenis makanan yang ada sumber vitamin C pasti akan ada sumber collagen jugak...

Anda hanya perlu banyak buat research.... Orang zaman dulu pon cantik bukan dengan bahan2 kimia...tapi semuanya dari bahan2 semulajadi....haa..anda boleh amalkan maajun jugak....hi hi hi...

Banyakkan makan sayur2an jugak....tapi basuh bersih2....

Selain dari sumber pemakanan....aktiviti seharian jugak menyumbangkan kepada salah satu faktor kecantikan kulit.....

Keluarkan peluh setiap hari...tak kira la apa pon aktiviti anda....asalkan peluh tu keluar.... kalau anda sibuk memasak di dapur pun dah boleh keluarkan peluh...kalori pun terbakar sedikit sebelum anda menyumbat masuk balik kalori...hi hi hi...yang penting kulit tu dah berpeluh....bagi saya...kalau dah berpeluh...segala kekotoran kat kulit dah terkeluar sekali dengan peluh2 tu...dan darah mengalir ke muka...secara tidak langsung dapat menyalurkan vitamin2 yang kita ada ke kulit muka kita.....that's my own theory...hi hi hi...

Bagi yang suka membeli produk penjagaan kulit seperti krim muka....pastikan anda beli produk yang tak memberi effect dalam masa jangka pendek..dikhuatiri bahan kimia sangat kuat terkandung dalam produk tersebut.....kalau nak cerah....pastikan anda memeriksa salasilah keturunan anda...kalau ada mat saleh...boleh la tunggu selama beberapa tahun utk cerah...ha ha ha...ok..part ni saya bergurau senda...maaf.... 

Ramai benar orang Malaysia ni nak cerah ye...kenapa ekk?

Bagi saya, kulit orang Malaysia yang light brown ni cantik dah....betul! Asalkan bersih.....tu dah cukup.... Kalau nak cerah, pergi jumpa doktor...jangan jadik saintis jadian pulak....walaupun diri sendiri jadik bahan eksperimen.... Tak sayang ke dengan anugerah Allah? Kalau lahir2 jek dah gelap...terima jek la seadanya...macam saya...hi hi hi....adik2 lain sume putih2 gebu...saya jek coklat gebu.....

paling2 penting sekali..banyakkan minum air kosong!!! Tapi jangan sampai 7 liter sehari...mau cair otak....hi hi hi....

Kalau tak suka minum air kosong....kena paksa minum jugak...tak guna kalau anda makan produk apa2 pun kalau tak minum air.....fahamkah itu!

Kesimpulannya,

1. Makan sayur dan lemon dan kaki ayam banyak2...
2. Keluarkan peluh setiap hari...
3. Jangan guna terlampau banyak produk muka... yang penting kena ada pencuci muka, toner dan krim muka yang mild....
4. Minum air kosong banyak2!

OK!

xoxo

No comments: