Pages

Monday

Percutian ke Pulau Tioman (1)


Assalamualaikum....

Selamat Hari Malaysia....

Pasti ramai yang bercuti sakan kan? Hi hi hi.... Saya dan housemate pun tak melepaskan peluang untuk bercuti sakan... Destinasi kali ni di Pulau Tioman.... Kami pergi berempat je.... Double date...hi hi hi...

First thing yang saya ucapkan adalah "SUBHANALLAH!" apabila melihat kecantikan alam semula jadi.... Air sangat jernih....memang nampak ikan2 dan coral sepanjang jetty tu....

Kami bertolak dari Kuantan pada jam 4.30 pagi.... Saufi yang drive.... Saya jadi co-pilot je.... Hi hi hi....
Kami tiba di Jeti Tanjung Gemok pada jam 7.10 pagi.....pergi kaunter terus beli tiket feri.... Tiket feri berharga RM70.00/person.... Kami pilih untuk turun di Salang.... Lepas beli tiket feri...kami diwajibkan membayar cukai Marine Park sebanyak RM5.00/person....ini bagi memastikan kerja2 pemuliharaan hidupan dalam laut dapat dijalankan... Kami pergi bercuti 2 hari 1 malam je....


Perjalanan feri dari jeti ke Salang mengambil masa selama 2 jam lebih.... Siapa2 yang mabuk laut tu pandai2 la bawak apa2 ye...hi hi hi.... Setibanya kami di Salang....terus je kami cari chalet....kami sewa 2 chalet.... 1 untuk perempuan dan 1 untuk lelaki... chalet tu berharga RM60.00...tp kami share...so RM30.00/person.... Lepas je check in...kami breakfast....harga memang mahal la...jangan terkejut plak.... Lepas breakfast...saya dan Saufi ke Tekek...kat situ ada duty free shop....coklat memang murah... 


Dari Salang ke Tekek mengambil masa selama lebih kurang 15 minit.... Lepas Tekek...kami bernasib baik kerana naik bot untuk pergi snorkeling....kami ada dibekalkan dengan life jacket dan goggle...sooo...bersnorkeling la kami dengan bestnya...he he he... Indah sangat ciptaan Allah.... Macam2 jenis ikan ada....coral pon cantik2.... Memang rasa tak puas pun..he he he....


Pulau Tioman dah masuk dalam list kami untuk destinasi honeymoon....hi hi hi.....


Jernih sangat air laut china selatan ni....




Kat sana..kami memang asik makan je....


Ni tengah survey resort sekali dengan package yang ditawarkan....


Nak balik dah...hu hu hu...

Ok..ngantuk...nak tidur dulu...kalau rajin..esok update lagi dengan bajet kami...

Bubbye~!

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.