Pages

Sunday

Resepi Char Kuey Teow Amirah~!


Assalamualaikum belog~!

Lega rasanya dapat rehatkan badan kat rumah ni.... so dapat la masak2 untuk adik tersayang... Mama ngan ayah da balik Johor sebab nak beraya haji di sana...saya tak dapat ikut sebab banyak kerja nak kena buat masa cuti ni....naik cuti saja dah ada 2 test menunggu.... tu belum lagi assignment Plant Design....

Hi hi hi...

Takmo stress2...so saya masak untuk Deli yang memang suka makan....siang tadi saya dah masakkan untuk tunang saya yang nak berangkat pulang ke KL....tapi resepinya lepas ni eaa...

Dinner malam ni saya masak char kuey teow....teringin sangat bila ternampak ada perencah char kuey teow dari Otaku kat dapur....boleh tahan rasa dia.....sedap la jugak....hi hi hi...


Apa2 hal pon...jom tengok resepi dari olahan saya....

RESEPI CHAR KUEY TEOW

Bahan-bahannya:

1 bungkus kuey teow (cuci dan tos)
1 labu bawang putih (dikisar halus)
1/2 biji bawang besar (dikisar halus)
5 biji cili api hijau (dikisar halus)
10 ekor udang saiz XXL (direbus)
Air rebusan udang secukupnya
Taugeh
Daun kuchai
Daun bawang
3 biji telur (dipukul seperti mahu membuat telur dadar)
26 sudu makan perencah char kuey teow Otaku

Cara-cara membuatnya:
Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga pecah minyak.
Masukkan udang yang telah direbuskan dan gaul sebati.
Masukkan perencah char kuey teow dan gaul sebati.
Kemudian, masukkan pula air rebusan udang dan biarkan ianya mendidih.
Masukkan kuey teow dan gaul rata.
Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan kesemua sayuran dan gaul sehingga telur kelihatan masak sedikit. Jika kurang masin, perasakan dengan sedikit garam sehingga dapat rasa yang diingini.
Siap untuk dihidangkan!


Amacam? Mengancam tak? Hi hi hi...Deli siap puji lagi tau..dia kata lagi sedap dari kat kedai2...amboiiii....happy dengar pujian dari adik sendiri tau...hi hi hi....

Cubalah korang..tak rugi pon....



No comments: