Pages

Tuesday

Resepi Kuey Teow Guong Fu @ Cantonese Bukan Kung Fu Yeeeee~!


Assalamualaikum belog~!

Dinner malam ni saya masak kuey teow kung fu....opsss! FYI....saya baru sahaja menerima feedback from my dad's chinese friend about the name of this food....he said that...kita semua salah eja nama untuk makanan ni....just look at the printscreen below....


Bukan kung fu tau....tapi guong fu.... ilmu baru ni dalam mempelajari pelbagai bahasa di Malaysia ni....hi hi hi...sgt2 menghargai pertolongan dan tunjuk ajar Mr.Yau ni....actually dia ni safety officer kat tempat saya praktikal masa diploma dulu....at the same time....dia main basikal sama2 dengan my dad....



Ok...enough with that...let's go for the recipe...nyum2~!

RESEPI KUEY TEOW GUONG FU @ CANTONESE

Bahan-bahannya:

1 bungkus kuey teow (dicuci dan ditoskan)
2 biji telur (dipukul sebati)
5 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk halus)
5 biji cili padi (diketuk)
2 sudu makan sos tiram
1/2 kiub pati ayam
3 cawan air atau secukupnya
1 sudu makan tepung jagung (dilarutkan dengan sedikit air)
1 keping dada ayam atau secukupnya (dipotong kecil)
1 ikat sayur sawi (dipotong)
1 sudu makan lada putih yang telah ditumbuk kasar

Cara-cara membuatnya:

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, cili padi dan halia sehingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan kacau rata.
Masukkan air, ayam, dan kiub pati ayam. Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sawi.
Masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Biarkan kuah mendidih sehingga dapat kepekatan yang diingini. Tutup api.
Di dalam sebuah bekas, campurkan kuey teow dan telur. Gaul sebati. Goreng di atas non stick pan seperti gambar di bawah:


Setelah siap, hidangkan dengan menuang kuah ke atas kuey teow tadi.
Siap~!



Ni untuk Deli....hi  hi hi...bertambah2 dia makan....tak habis2 puji sedap....hi hi hi...thanks adik sayang sebab suka dengan masakan kakak....

Esok nak masak sedap2 lagi....



No comments: