Pages

Thursday

Resepi Durian Crepe Mudah~!


Assalamualaikum belog~!

Alhmdulillah...hari ni ada durian runtuh....hi hi hi...bersyukur sangat bila duit dalam bank penuh balik....rezeki dari Allah di atas usaha saya selama ini...ahamdulillah!

Harini mama pulak mintak saya buatkan durian crepe...dia suka sangat dengan durian crepe yang saya pernah buat aritu...hi hi hi..dan saya adalah orang yang suka benda2 yang simple...dan resepi ini sangatlah simple dan mampu untuk dibuat bila2 masa jek....xyah nak susah2 kumpul berjenis2 tepung...cukup sekadar sediakan tepung gandum dan tepung ubi sahaja...asalkan ada rupa crepe...hi hi hi...

Jom kita lihat resepi crepe ni...

RESEPI DURIAN CREPE

Bahan-bahannya (crepe):

160 mL air
40 mL susu
50 gram tepung gandum
1 tbsp tepung ubi
2 tbsp gula castor
2 tbsp butter cair
1 biji telur
1 penutup vanilla essence
Sedikit pewarna kuning
Sedikit garam (jika menggunakan unsalted butter)

Cara-cara membuatnya:

Ayakkan tepung gandum, tepung ubi dan gula castor.
Masukkan air dan susu. Kacau rata.
Masukkan bahan2 selebihnnya dan kacau sebati sehingga semua larut.
Panaskan non-stick pan dengan api kecil.


Tuangkan 1/4 cawan bancuhan crepe ke dalam kuali dan ratakan.
Tunggu sehingga masak. Masak 1 side jek dan tak perlu nak terbalikkan crepe.
Telangkupkan ke atas pinggan.


Ulangi step yang sama sehingga bancuhan crepe habis.


Setelah telangkupkan di atas pinggan...bahagian crepe yg masak akan diletakkan filling....


Saya letakkan filling macam ni jek..pastu lipat....hi hi hi....whipped cream tu saya beli yang dalam tin spray tu jek...sonang...tak perlu nak putar2 dah...hi hi hi...

Maka..siaplah durian crepe saya....hi hi hi....


Jemput makan dan selamat mencuba~!






No comments: