Pages

Monday

Resepi Dory Fillet with Lemon Garlic Sauce~!



Assalamualaikum belog~!

Alhamdulillah...lebih kurang 2 minggu saya dah start aktifkan diri...setiap petang saya dan mama saya akan pergi ke stadium untuk mengeluarkan peluh...so dari situ mood saya dah semakin pulih...rasa happy je setiap hari...tapi baru 2 hari saya start jaga pemakanan saya...terkejut sangat bila cincin tunang saya yang ketat ni dah longgar balik...macam nak terlurut dari jari manis saya....baru 2 hari tak sentuh carbs....hi hi hi....tengoklah selama mana akan bertahan...tapi saya dah janji dengan si dia nak kelihatan anggun di hari old boy MCKK dia bulan 5 nanti....harap2 la bertahan ye....

Sepanjang 2 hari ni saya hanya sentuh ikan dory sahaja dan sayur-sayuran...takut jugak kalau tak kenyang makan itu je...so saya akan minum air masak banyak2 dulu 30 minit sebelum makan...memang kenyang...setakat ini la...dulu memang semangat diet bagai...cuma lately self motivation agak kurang....agak struggle la bila nak start sesuatu... ni pun tgh kumpul mood nak lengkapkan requirement dari Prudential ni....31st Jan dah last date dah...hi hi hi...

Untuk ikan dory ni, bagi saya kalau salut dengan tepung macam Fish 'n' Chips, rasa dia agak muak...makan sket jek da cukup da...tapi kalau ikan dory ni grill dengan salutan sedikit garam dan lada hitam memang sedap....disebabkan rasa ikan ini agak berlemak, kena tambah sket acidic flavour dalam dip sauce...baru ada umphh!! Sayur plak saute jek without any flavour...bagi saya sayur tu sendiri dah memberikan rasa yang tersendiri...rasa lazat gitu!

Tanpa membuang masa, meh tengok resepi olahan saya...hi hi hi...

RESEPI DORY FILLET PANGGANG

Bahan-bahannya:

Beberapa keping fillet ikan dory (defrozed & dibersihkan)
Sedikit serbuk perasa
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit minyak zaitun

Cara- cara membuatnya:

Panaskan non-stick pan yang telah dituangkan sedikit minyak zaitun.
Tekapkan ikan dory dengan tisu bagi menyerap kelembapan pada ikan.
Sapukan sedikit serbuk perasa dan lada hitam di kedua2 belah ikan dory.
Panggang ikan dory di atas pan yang telah panas sehingga keperangan.

RESEPI LEMON GARLIC SAUCE

Bahan-bahannya:

1/2 tbsp jus lemon
Sedikit lemon zest
Sedikit air
2 ulas bawang putih (dicincang)
Sedikit daun parsley kering
Sedikit minyak zaitun
Sedikit garam dan lada hitam
1/2 tbsp tepung jagung (dilarutkan dengan sedikit air)

Cara-cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
Apabila sudah naik bau bawang putih, masukkan jus lemon, air dan lemon zest seta parsley.
Perasakan.
Masukkan larutan tepung jagung dan biarkan sauce mendidih dan pekat.
Tuangkan ke atas ikan dory dan sayur pilihan anda.


Siap dah~!

Untuk gambar yg 1st tu, sauce dia cair sebab saya tak letak tepung jagung. Gambar 2nd ni saya letak tepung jagung...pandai2 la nak sukat ikut citarasa sendiri ye...hi hi hi..

Selamat mencuba~!


3 comments:

Abak Lorong Cinta said...

x ttahan menengoknya...hihi

Amirah md esa said...

jemput tengok ye...hi hi hi...

kehidupan sihat said...

Nampak menarik. :)
Jemput ke blog Nana