Pages

Saturday

Resepi Moist Carrot Cake With Cream Cheese Frosting~!


Assalamualaikum belog~!

Alhamdulillah....masih berkesempatan untuk saya mengemaskinikan belog kesayangan saya...belog yang telah saya kendalikan sejak beberapa tahun yang lepas...belog inilah yang banyak mengingatkan saya kisah2 hidup saya sewaktu dahulu...saya dah tak boleh nak ingat sangat kenangan2 yang lepas...bila belek2 belog ni barulah saya akan teringat balik...hi hi hi...kalau dahulu, saya lebih suka menceritakan tentang kisah hidup saya...tapi sekarang saya lebih suka update tentang resepi yang telah saya cuba dan ubahsuai... Biarlah orang nak kata resepi saya ni terlalu senang dan tak perlu nak letak kat belog...saya tak kisah pun...masing2 ada pendapat...saya terima dan pedulikan....hi hi hi...

Baiklah...untuk entry kali ni saya akan update mengenai kek carrot yang telah saya cuba beberapa hari yang lepas... FYI, saya bukanlah suka sangat makan kek..saya suka buat kek jek...dan saya suka bila family saya and jiran2 enjoy eating my cakes....kek carrot ni saya pernah makan sekali..pemberian dari jiran saya...1st taste saya tak suka...sebab tekstur dia kering and rasa dia pelik....saya cuba untuk buat sendiri since my mom sangat suka dengan kek ni.... sebelum cuba buat sesuatu cake..saya lebih suka cari pelbagai resepi di internet...dari situ saya cuba kaitkan do's and dont's pembuatan setiap cake....orang kata men'derhaka' resepi...hi hi hi... 


Kek carrot ni rasa wangi kayu manis....kanak2 mungkin tak berapa suka tapi orang dewasa especially yg dah berumur...suka dengan rasa kayu manis ni...hi hi hi...bagi saya..saya tak suka..makan sket je boleh la tapi kalau nak makan berulang kali memang bukan saya... tapi resepi olahan saya ni mendapat pujian daripada mama dan ayah saya....mama taknak bagi sape2...dia nak makan sorang2....dan ayah yang sangat sukar bagi pujian telah pun memberikan pujian kepada saya when I'm not at home! Hi hi hi....ikhlas ke tu?

Jom tengok resepi k~!
Saya olah dari sini.

RESEPI CARROT CAKE
Bahan-bahannya:

1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
1 tsp baking powder (diayak)
1/2 tsp soda bicarbonate (diayak)
1/2 tsp garam (diayak)
1/2 tsp + 1/4 tsp serbuk kayu manis (diayak)
2 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula perang
1/2 cawan nenas dalam tin (toskan dan cincang kasar)
1/2 cawan walnut (sangan dan cincang kasar)

Cara-cara membuatnya:

Oven dipanaskan pada suhu 170 degree Celcius dan lengserkan loyang 8 inci dengan minyak dan parchment paper.
Telur, minyak jagung dan gula perang disatukan dan dipukul dengan whisker sehingga gula larut.
Dengan menggunakan spatula, masukkan bahan2 yang telah diayak ke dalam larutan gula tadi. Kaup balik adunan.
Masukkan nenas dan walnut. Kaup balik dengan menggunakan spatula.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam.

RESEPI CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-bahannya:

250 gram cream cheese Tatura (dibiarkan pada suhu bilik)
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 tbsp susu segar
 Sedikit lemon zest

Cara-cara membuatnya:

Pukul kesemua bahan sehingga smooth. 
Masukkan ke dalam chiller sebelum digunakan.

Siap dah~!


2 comments:

adda syuhada said...

woowwww...nyum2..

Amirah md esa said...

try la sis....hi hi hi...