Pages

Tuesday

Pengalaman 5 Bulan Bergelar Isteri~!
Assalamualaikum belog~!

Sudah hampir 5 bulan saya bergelar seorang isteri. Setakat ni, banyak juga saya telah belajar tentang kehidupan. Saya sangat bersyukur kerana Allah jodohkan saya dengan Saufi. Antara perkara2 yang saya pelajari setakat ini;

1. Menghadapi realiti hidup sebagai menantu.

Kehidupan saya sekarang bukan untuk mama dan ayah lagi. Kehidupan saya dan kasih sayang kena dibahagikan kepada ibu dan ayah mertua. Social life saya sekarang bukan disekitar saya sahaja tapi berkait dengan suami saya. Saya kena buat semua double action dan terima double pedih bila ada yang tak suka. Itulah realiti sebagai seorang isteri. Saya memang cepat mesra dengan orang, tapi agak sukar bagi saya untuk mesra dengan orang yang saya dapat rasa dia tak suka saya. 

2. Mulakan kehidupan dari bawah.

Jangan mengharap untuk hidup seperti di bawah ketiak parents. Hati kena kental. Rumah sewa kosong tiada perabot is a must. Tidur di atas toto sudah menjadi lumrah. Memandangkan buat masa ni hanya suami saya sahaja yang bekerja, saya tak boleh nak merungut banyak sangat. Terima dan bersyukur dengan apa yang suami sediakan. Inilah konsep susah sama2 susah, senang sama2 senang. Sikap bersyukur memang kena banyak diterapkan buat masa ni. 

3. Selera keluarga yang sangat berbeza.

Memang tak best kalau sebagai isteri tak ke dapur mertua. Tapi, bila cuba nak memasak, pasti keliru nak masak macam mana untuk kena dengan gaya dan selera mereka. Dah bertahun masak asam pedas kat rumah sendiri. Tiba-tiba kena masak masakan yang saya tak pernah makan dari kecil. Penyelesaiannya, saya harus juga rajin ke dapur sambil lihat2 masakan yang mereka masak. Lama2 nanti inshaallah boleh. 

Setakat itu sahajalah yang saya pelajari dalam masa 5 bulan. Walaupun nampak macam sikit, tapi sebenarnya agak banyak juga bagi saya. Hanya yang pernah rasa je akan tau apa yang saya rasa. Alhamdulillah, suami saya banyak sangat membantu saya. Dia sendiri start hidup dia dari bawah sebab dia bukan dari keluarga yang senang. Kami sama2 berkongsi idea tentang pengurusan hidup. Memang jodoh ini saling melengkapi. Ajaib sangat. Semoga Allah akan membuka rezeki kami untuk menempuh alam rumah tangga. 

No comments: